Goed voornemen

Alweer mijn derde jaar als zelfstandig ondernemer! Een terugblik op afgelopen jaar is inmiddels traditie geworden, dus ik deel heel graag de facts en figures van 2018 met jullie! En zoals het een goed ‘eindejaarsstukje’ betaamt, eindig ik met een persoonlijke reflectie én hoop ik jullie te inspireren tot het maken van een goed voornemen voor 2019 – waarmee we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

Trainingen 

Dit jaar weer een nieuw persoonlijk record in het aantal trainingen dat ik dit jaar gegeven heb. En hoewel kwaliteit natuurlijk boven kwantiteit staat, ben ik hier toch maar mooi hartstikke trots op! Bedankt voor het vertrouwen dat ik kreeg van alle opdrachtgevers!

 • 16 trainingen en oefeningen crisismanagement van een dagdeel, inclusief 2 trainingen over de vier burgemeestersrollen,
 • 18 trainingen crisismanagement van een dag, inclusief 8 trainingen met focus op Bevolkingszorg binnen het stelsel van crisisbeheersing,
 • 3 tweedaagse trainingen crisismanagement,
 • 12 trainingen en oefeningen voor bestuurlijk crisisteams,
 • 11 trainingen en oefeningen voor operationele crisisteams, inclusief twee keer een systeemtest,
 • 4 trainingen over incidentmanagement bij sociale calamiteiten voor bestuurlijke en operationele crisisteams,
 • 16 trainingen crisiscommunicatie,
 • 5 trainingen (operationele) omgevingsanalyse,
 • 6 trainingen evenementveiligheid,
 • 3 trainingen bestuurlijke netwerkkaarten,
 • 3 trainingen scenariodenken,
 • 2 gastcolleges over crisiscommunicatie en omgevingsanalyse, inclusief een Engelstalige sessie,
 • 1 tweedaagse training over de invloed en meerwaarde van sociale media in relatie tot warme fase voor de GHOR. Een interview van een deelnemers is te lezen in de Nieuwsbrief van GHOR Academie.

Advies en onderzoek

Over kwaliteit gesproken; onderstaande activiteiten hielpen in 2018 om de crisisorganisatie binnen diverse organisaties verder te professionaliseren:

 • advies over de aansluiting sociaal domein en veiligheidsdomein binnen een gemeente,
 • vrijblijvend adviseren (na evaluaties) over versterking en flexibilisering crisisorganisatie voor veiligheidsregio’s en waterschappen,
 • begeleiden sessies en verwerken input in het kader van actualisatie kwalificatiedossiers operationele kernfuncties voor de Crisismanagementacademie,
 • scenario’s bedenken voor trainingen en oefeningen voor de Crisismanagementacademie,
 • interview gegeven en workshop bijwonen in het kader van project “Risico’s voor de toekomst” voor Programmaraad Crisisbeheersing en Rampenbestrijding.
 • begeleiden studenten in het kader van het afstudeeronderzoek, te weten twee MCPm-ers en een student Hogeschool Leeuwarden,
 • geven interviews aan studenten in het kader van hun stage en afstudeeronderzoek.
 • verder is een onderzoek waar ik in de leescommissie zat is verschenen: een onderzoek naar de werking en effecten van WhatsApp groepen.

Procesbegeleider, spreker en dagvoorzitter

Dit jaar heb ik mijn portfolio uitgebreid met een geweldig leuke nieuwe dienst: Roy Johannink als dagvoorzitter, spreker en procesbegeleider – iets waar ik dit jaar heel veel energie van heb gekregen:

 • 12 lezingen en/of workshops op congressen en bijeenkomsten, zoals netwerkdag crisiscommunicatie, en operationele en bestuurlijke netwerkdagen,
 • 5 keer dagvoorzitter onder meer voor startbijeenkomsten voor een nieuw (provinciaal) risicoprofiel en een netwerkbijeenkomst Bevolkingszorg,
 • 3 keer procesbegeleiding op een netwerkbijeenkomst over Fort Oranje en de Hagelstorm in Brabant,
 • 1 keer procesbegeleiding tijdens een doorleefsessie massavaccinatie om de samenwerking tussen GGD en CJG scherper te krijgen.

Blogs en artikelen 

Verder heb ik ook in 2018 via blogs en artikelen mijn visie op een effectieve crisisorganisatie verder kunnen verspreiden. Dit heb ik op de volgende manieren gedaan:

 • Diverse regionale en landelijke media heb ik geholpen om duiding te geven bij bepaalde incidenten. Mooi om zo bij te dragen en te helpen om incidentmanagement in het juiste frame te plaatsen.
 • Op mijn eigen LinkedIn en mijn eigen site enkele blogs en artikelen over diverse onderwerpen geschreven, zoals het Aapje op de juiste schouders en het crisiscommunicatie-aapje, maar ook over de rollen van de gemeenteraad en mijn oproep tot verbod op de woorden “bron- en effectgebied” met zeer uiteenlopende reacties.
 • Een blog waarin ik mijn verbazing uit over de wijze waarop het tijdschrift ‘Margriet’ is omgegaan met een oud citaat van mij. Factchecking is blijkbaar niet nodig voor een van de grootste vrouwenbladen van ons land.

Ik blijf meer dan ooit bijdragen aan het versterken van de crisisorganisaties, zodat in de voorbereiding op en tijdens incidenten de maatschappelijke kosten en de maatschappelijke onrust zo laag mogelijk blijven.

Nieuwe editie van het boek ‘Het stelsel van crisisbeheersing’

Met trots meld ik dat het boek van Herman van Hijum en mij “Het stelsel van crisisbeheersing; de crisisbesluitvormingsstructuur ontleed” dit jaar helemaal is uitverkocht!

In de tweede week van januari 2019 komt er op basis van (eigen) inzichten en opbouwende kritieken van lezers een nieuwe verbeterde versie. Het boek is alvast te bestellen op www.crisisbesluitvorming.nl. In het boek geven Herman en ik een richting voor incidentmanagement in Nederland tegen de achtergrond van de vorm van commandovoering binnen Defensie en internationale inzichten: GRIP is dood, lang leve GRIP! Binnenkort meer daarover.

Ik dank mijn nieuwe en blijvende opdrachtgevers voor het vertrouwen, het enthousiasme, het lachen en de heerlijke discussies! Laten we kritisch blijven met elkaar!

Reflectie en uitnodiging tot goed voornemen 2019: doe vrijwilligerswerk!

Naast al deze fantastische werkzaamheden heb ik in 2018 gemerkt dat ik echt heel gelukkig word van vrijwilligerswerk. Bijna net zo gelukkig als van tijd met mijn gezin en de tijd dat ik aan het sporten ben. Dit jaar heb ik energie gestoken in het zorgen voor meer AED’s in onze buurt, waaronder de financiering van een eigen AED in onze straat. Een neveneffect is een versterking van de sociale cohesie in onze straat: met als hoogtepunt het eerste straatfeest. Daar ben ik echt wel megatrots op!

Net zo trots ben ik op mijn werkzaamheden voor AFC Quick 1890 als voorzitter/secretaris van de Jeugdafdeling. Tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering heb ik als bestuurslid mijn lof geuit richting al onze vrijwilligers. Ik hoop dat in 2019 iedereen die het kan ook zijn vrijwillige bijdrage levert aan de maatschappij! Of het nu op school is als voorleesmoeder, klassenouder of bij de sportclub als bardienst of spelbegeleider. Er is voor iedereen wel iets te doen….

Twintig jaar na de start van de Campagne, zeg ik opnieuw “De maatschappij dat ben jij!” Iedereen kan met een klein beetje inspanning het verschil maken!

3 Comments
 1. Je bent nog altijd even inspirerend als deskundig. We zien elkaar een stuk minder, maar ik volg je avonturen met veel plezier. Het ga je goed en wie weet komen we elkaar nog een keer tegen. Fijne dagen en een gezond, gelukkig en liefderijke 2019! Raman en familie.

 2. Leuk om te lezen Roy, en veel bewondering voor je activiteit. Werk je nog alleen of inmiddels met anderen samen. Als ik een klant tegen kom met jou paseende prblemen zal ik niet aarzelen je op hen te attenderen. Goed 2018 gewenst. Leo Smits

  • Dag Leo, ik werk vanaf het eerste jaar al veel samen met anderen. Zowel bureaus, als collega zelfstandigen. Dat zal in de komende jaren alleen nog maar meer worden. Samen bereik je toch meer dan alleen. Jij een goed 2019 gewenst, 2018 duurt namelijk niet zo lang meer ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related post

Complimenten zijn leuk…

Iedereen wil waardering voor zijn of haar werk. Als zelfstandige zijn daarom opdrachtgevers en deelnemers aan de training het ijkpunt voor mij. Berichten op sociale media die positief zijn, zijn[...]

In de media … dreigingsniveau 5

Op 23 maart heb ik een blog geschreven op LinkedIn over de impact van het afkondigen van dreigingsniveau 5 als gevolg van een schietincident in Utrecht. Later die week is er op NOS.nl ook een artikel[...]

Wat doet een leescommissie?

Mijn werkzaamheden bestaan niet alleen maar uit het geven van trainingen en het begeleiden van oefeningen, soms zit ik ook nog in een leescommissie. Een leescommissie leest tegen op het[...]