Evenementveiligheid: tot hoe ver reikt ieders verantwoordelijkheid?

Op donderdag 31 oktober vond het Jaarcongres Evenementenveiligheid plaats in de Apenheul, Apeldoorn. Een dag waarop ik in de ochtend nog in het Westen van ons land training gaf, mocht ik in de middag in Apeldoorn twee bijdragen leveren.

De eerste bijdrage was een workshop met Frank Wijmenga over de coördinatie en crisisbeheersing op evenementen. Met een overvolle zaal van ruim 60 deelnemers hebben we in een open leergesprek deelnemers ‘ondervraagt’ op de wijze waarop een incidentmanagementorganisatie iets toevoegt tijdens een incident op een evenement. Conclusie: op het moment dat de maatregelen van de reguliere evenementenorganisatie ontoereikend of afwezig zijn. Dat geldt zowel operationeel als bestuurlijk.

Aan het eind van de dag mocht ik plaatsnemen in een paneldiscussie over het rapport van de Onderzoeksraad over de Vreugdevuren in Scheveningen. Samen met Rob Brons, interim directeur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Syan Schaap, Directeur Even Safety Institute.

Een van mijn boodschappen was de volgende:

Situaties die al jarenlang bestaan, zoals Oud-en-Nieuw in diverse gemeenten waar kruisingen met brandende autowrakken of het rondrijden op brommers zonder uitlaat zorgden of zorgen voor grote openbare orde verstoringen. Dergelijke situaties veranderen vergen een lange adem vanuit de overheid. Voor groepen in het dorp of in de stad zijn dit de momenten waar ze een jaar naar toe leven. Dat is cultuur. Een ingeslepen cultuur, dat verander je niet zo maar. Echter: daar zit ook precies het dilemma. Wat wil je voorkomen en wat betekent het voorkomen voor nieuwe risicovolle situatie? Volgens mij kan je meer en vaker als overheid uitleggen waar het probleem zit voor je als overheid.  Wees eerlijk in het communiceren over deze risico’s. Net zoals ‘mijn’ burgemeester bij de The Passion in Amersfoort:

“Op vragen van inwoners of zij naar The Passion kunnen gaan, is mijn antwoord dat iedereen dat voor zichzelf moet afwegen en bepalen. Ik ben donderdagavond op het Eemplein.”

Waarom deze manier van communiceren niet doortrekken? Wees eerlijk over waar je wel of geen invloed kan hebben als overheid, maar laat bezoekers ook hun eigen afweging maken of het veilig is!”

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related post

2020: Maak het minder bijzonder…

Mijn vierde jaar als zelfstandige ondernemer. Het blijft interessant om terug te kijken op 2019. Al wil ik nu vooral bezig met mijn nieuwe missie in 2020: het minder bijzonder maken van[...]

Masterclass Besturen van Veiligheid

Zoals Kitty Hahn al schreef: in korte tijd de essentie overbrengen van crisiscommunicatie. Een uitdaging, maar wel gelukt tijdens deze[...]

Opleiding veiligheidscoordinatoren BVO’s

Samen met de KNVB en vele anderen mag ik een bijdrage leveren aan de nieuwe opleiding voor veiligheidscoordinatoren van de Betaalde Voetbal Organisaties. Meer over deze opleiding, volg de[...]