Op 23 maart heb ik een blog geschreven op LinkedIn over de impact van het afkondigen van dreigingsniveau 5 als gevolg van een schietincident in Utrecht. Later die week is er op NOS.nl ook een artikel over het effect van het afkondigen van dreigingsniveau 5. Ik word daarin geciteerd.
Roy Johannink, deskundige op het gebied van crisisbeheersing, vraagt zich af of het afkondigen van niveau 5 niet voor onnodige maatschappelijke onrust heeft gezorgd. “Er komen geen extra bevoegdheden vrij voor de NCTV of voor de politie en er hangen geen concrete maatregelen aan vast. Je ziet dat gemeenten bij zo’n landelijk signaal dan dus op eigen houtje gaan handelen.” Ook het specifieke gebied van een provincie kan tot verwarring leiden, zegt hij. “Want Hilversum, in Noord-Holland, ligt bijvoorbeeld dichter bij Utrecht dan Amersfoort.”
Johannink vult daarop aan: “Zelfs al denkt de overheid duidelijk te zijn, iedereen geeft zelf een betekenis aan dreigingsniveau 5. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het signaal af te geven: er is gevaar, want er loopt nog een gewapende man rond.”
Benieuwd of straks ook in de evaluatie terug wordt gegrepen naar het doel van het afkondigen: wat willen nu bereiken met het dreigingsniveau verhogen naar 5? En word dit doel dan bereikt met het afkondigen, of zijn er ook effectievere en efficiëntere manieren denkbaar. Ik hoop het…
Geef een reactie