Startdag crisisbeheersing Rijkswaterstaat MN opnieuw een succes

Dit verslag, geschreven door Rozemarijn Hartkamp, is al eerder intern gepubliceerd. 

Op 16 januari was het weer zover. De jaarlijkse crisis-startdag van RWS MN, waar alle rolhouders van onze crisisorganisatie samen komen. Naast een vol inhoudelijk programma is het ook de ultieme gelegenheid om nader kennis te maken met elkaar en ervaringen uit te wisselen.

Foto gemaakt door Anita Prins

De dag werd begeleid door een externe dagvoorzitter, met veel verstand van crisisbeheersing en crisiscommunicatie, Roy Johannink. De opening werd verzorgd door Louis Schouwstra die nog maar eens aangaf hoe belangrijk het is dat onze crisisorganisatie paraat staat en dat alle rolhouders zeer gewaardeerd worden. De startdag is niet alleen een vooruitblik, maar ook een dankbetuiging voor de inzet van het afgelopen jaar.

Een beetje teleurgesteld
De inzetten die we in 2018 hebben gehad vallen best een beetje tegen, moet Rozemarijn Hartkamp (crisis coördinator RWS MN) toegeven, in 2017 waren we koploper met het aantal Fase 2 inzetten (5) en nu zitten we in de achterhoede (2). Misschien een beetje raar om teleurgesteld te zijn over het feit dat we minder crises hebben gehad, maar een crisis coördinator is een beetje als een ramptoerist. En vlieguren maken is voor de rolhouders nou eenmaal de beste manier om ervaring op te doen. Het zegt ook niet alles, want voor de droogte (tegengaan verzilting ARK) zijn we wel 6 maanden lang opgeschaald geweest. Zo lang opgeschaald zijn is nu ook weer niet de bedoeling blijkt uit een eerste analyse.

Eric en stuw Grave
Eric Diepstraten nam ons daarna mee in zijn beleving als piketdirecteur tijdens de ‘aanvaring stuw Grave’. In plaats van te citeren uit de officiële evaluatierapporten nam hij ons mee in een openhartig en eerlijk persoonlijke relaas als piketdirecteur. Het verhaal ging er in als koek. Belangrijk leermoment van Eric is dat je als RWS niet te snel alleen de handschoen moet oppakken terwijl het een gezamenlijk probleem is. Voordat je het weet zit jij alleen met 13 microfoons en camera’s voor je neus je verhaal te doen, al was het maar omdat dit nieuws in komkommertijd groots is opgepakt door de media.

foto gemaakt door Anita Prins

Workshops
In de middag waren er diverse workshops georganiseerd in de vorm van een carrousel, doordraaien dus, zodat iedereen aan alle workshops kon deelnemen. Arie Meijwaard en Colinda Prins (beide van de gele academie) namen ons mee naar een ernstig ongeval op de weg  met behoorlijke effecten. Met behulp van een maquette kregen de deelnemers een operationele rol toegewezen (inclusief hesjes). Sylvia de Bres ging in haar workshop het gesprek aan over de rol van crisiscommunicatie. Dagvoorzitter Roy Johannink liet ons zien dat bij een crisis, zowel operationele als bestuurlijke functionarissen allemaal dezelfde informatiebehoefte hebben, alleen geeft iedereen er vervolgens andere betekenis aan.

Crisismanagement 2.0
Voor de borrel was er nog even tijd om stil te staan bij crisismanagement 2.0. Vanaf 2020 is het de bedoeling dat vanuit een landelijke afdeling crisismanagement wordt gewerkt in plaats van alle RWS regio’s voor zich. Dat betekent ook een verandering voor de huidige rolhouders. Er wordt dan namelijk gewerkt met landelijke pools met mensen die meer tijd en gelegenheid krijgen om hun crisisrol in te vullen. Eén van de grootste uitdagingen is toch wel om voldoende kennis en kunde beschikbaar te maken in geval van nood. Feitelijk is dat nu al een grote kwetsbaarheid in de crisisorganisaties van RWS. Kunst is om de inhoud niet alleen uit de districten te halen, maar juist ook te kijken naar andere afdelingen binnen en buiten RWS.

Afsluiting
Aan het einde nam Ype nog even de dag met ons door. Hij gaf aan dat het goed is om volgend jaar ook PPO en GPO en wellicht ook de veiligheidsregio’s uit te nodigen voor de crisis startdag. Toen tijd voor borrel en een cadeautje van het DT voor alle rolhouders die zich inzetten voor MN: een heuse crisis-thermobeker om het drinken warm of koud te bewaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related post

2020: Maak het minder bijzonder…

Mijn vierde jaar als zelfstandige ondernemer. Het blijft interessant om terug te kijken op 2019. Al wil ik nu vooral bezig met mijn nieuwe missie in 2020: het minder bijzonder maken van[...]

Evenementveiligheid: tot hoe ver reikt ieders verantwoordelijkheid?

Op donderdag 31 oktober vond het Jaarcongres Evenementenveiligheid plaats in de Apenheul, Apeldoorn. Een dag waarop ik in de ochtend nog in het Westen van ons land training gaf, mocht ik in de[...]

Masterclass Besturen van Veiligheid

Zoals Kitty Hahn al schreef: in korte tijd de essentie overbrengen van crisiscommunicatie. Een uitdaging, maar wel gelukt tijdens deze[...]