Crisiscommunicatie: leer van Mr Miyagi #karatekid

Donderdagavond 30 juni was er een bijeenkomst van de Content Club Nederland #11 met als thema “When the shit hits the fan”. Collega – want zo voelt het nog altijd – Koen van Tankeren mocht een verhaal houden. In de voorbereiding hebben we een aantal keren gesproken over zijn boodschap: Hoe persvoorlichting en crisiscommunicatie inzetten om aan reputatie te werken? Zijn antwoord op hoofdlijnen: zorg dat je in alle dynamiek die er ontstaat (door bijvoorbeeld reacties op sociale media) jij altijd de betrouwbare bron blijft. Verplaats je in wat voor de buitenwereld belangrijk en interessant is en lever altijd relevante informatie. Een van mijn bijdragen in het verhaal Koen was: leer van Mr Miyagi. 

Niet alleen omdat The Karate Kid een van mijn favoriete films was tijdens mijn jeugd.

Een belangrijk onderdeel van de film gaat over de bijzondere trainingsmethodes van Mr Miyagi. Leerling Daniel moet een groot aantal huishoudelijke klusjes opknappen die schijnbaar niks met karate te maken hebben. Het zijn saaie en lange huishoudelijke klussen met veelal dezelfde bewegingen, zoals het schuren van de vloer en het schilderen van meters lange schutting.

Mr Miyagi: “Wax on, right hand. Wax off, left hand. Wax on, wax off. Breathe in through nose, out the mouth. Wax on, wax off. Don’t forget to breathe, very important.”

Daniel leert op deze wijze karatebewegingen. Ze helpen hem om uiteindelijk op magistrale wijze het karatetoernooi te winnen.

De les van Mr Miyagi aan Daniel, maar indirect ook aan diegene die bezig zijn met crisiscommunicatie: zorg dat je regulier vooral doet wat je moet doen qua communicatie. Hoe meer je dat doet, hoe beter je daar in wordt. Als in je reguliere werk al zaken niet goed gaan, dan lukt dat zeker onder druk ook niet.

En anders….dan maakt het niet uit dat de snelheid qua bewegingen (communicatieactiviteiten) omhoog moeten tijdens een crisissituatie, want dan lukt je dan ook wel! Je doet gewoon meer van hetzelfde!

Wat je zelden doet, doe je zelden goed is daarom ook wat je vaak doet, doe je vaak goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related post

Bloggen…

Ik heb dit jaar niet zo veel blogs online gezet. Dat wil niet zeggen dat ik geen blogs heb geschreven. Maar meer en meer vraag ik mij: voor wie doe ik het? Eigenlijk vooral voor mijzelf: om mijn[...]

Evaluatie Bestuurlijke informatievoorziening

Het onderzoek naar de bestuurlijke informatievoorziening rondom de incident bij Chemelot op 9 november 2015 is openbaar. Dit was het aanvankelijk niet. Het rapport is te vinden op de site van[...]

E-zine preparatie nafase

Ik heb al eerder een verslag geschreven van de workshop "Wees Voorbereid". Een workshop die ik samen met Eric Seugling heb gegeven op de Landelijke themadag preparatie nafase. Nu is er ook een[...]