Vanmiddag stond de Landelijke themadag preparatie nafase op het programma, met als thema “voorbereiden op de nafase van rampen en crises”. Samen met Eric Seugling ben ik gevraagd om een van de workshops in te vullen. In deze een kort verslag van de workshop voor diegenen die niet aanwezigen waren op de themadag. De presentatie bij de workshop is hier te vinden.
Al weken voor 15 december kon er geen deelnemer meer bij. Voor de organisatoren een prachtig resultaat: het was “uitverkocht”. Dat betekent dat het thema nafase in elk geval leeft. Dat is exact wat Eric en ik ook wilden bereiken in onze workshop, waarbij ik alleen helaas bij de tweede uitvoering aanwezig kon zijn.
Na een zeer korte introductie, zijn de deelnemers aan de slag gegaan met de opdrachten. Ze moesten nadenken over de risico’s voor de nafase bij drie gebeurtenissen: een grote brand bij Chemelot, zichtbaar in de andere Limburgse veiligheidsregio, België en Duitsland; een brand in Wateringen waarbij asbest in de wijk neerdwarrelt en noodweer met honderden omgewaaide bomen in de gemeente Hengelo.
In de terugkoppeling blijkt dat niet iedereen dezelfde antwoorden heeft. Logisch. Niet iedereen heeft hetzelfde perspectief. Een duidelijke tip voor alle deelnemers: wees voorbereid op verschillende perspectieven van je crisispartners. Zorg daarom voor ANNA (Altijd Nagaan Nooit Aannemen) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander).
In de bespreking van drie gebeurtenissen zijn de volgende onderwerpen behandeld:

- let op wie wat gaan onderzoeken na een gebeurtenis (en hoe je dit managed);
- houd rekening met politieke drukte na of soms al tijdens een gebeurtenis (en wat dit betekent voor het vertrouwen in de overheid);
- wees je bewust van de woordkeuzes in de communicatie bij asbest en rook (om extra onrust te voorkomen);
- wie bepaalt die betaalt
vaak, dus let op wat de kosten zijn van de besluiten (en is er een mogelijkheid voor andere maatregelen); - vergeet niet om burgers vroegtijdig mee te laten doen en denken in de nafase (of dit nu gaat over omgewaaide bomen, een onderdak, of inventaris).
De tweede opdracht is een plenaire discussie over de voors en tegens van bepaalde operationele maatregelen. De deelnemers hebben ervaren dat bepaalde operationele besluiten ook bestuurlijke gevolgen kunnen hebben. Gevolgen waar je na of soms al tijdens de crisis last of gemak van kan krijgen.
Verschillende voorbeelden zijn besproken, zoals de illusie van een stille (niet openbaar gecommuniceerde) GRIP omdat alles openbaar is of wordt. Of de mogelijke onrust die een NL Alert teweeg kan brengen, waar het bedoeld is om slachtoffers te voorkomen. Wees voorbereid als anderen jou een rol toedichten. Wees voorzichtig bij het oppakken van de crisiscommunicatie, wanneer een andere partij de kennis en verantwoordelijkheid heeft bij de incidentbestrijding. Jij hebt die partij immers nodig voor de inhoud van de communicatieboodschap.
De workshop is afgesloten met enkele tips, zodat deelnemers zichzelf blijven afvragen zijn we voorbereid en er klaar voor?
- Gebruik je gezond boerenverstand en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen om te bepalen of maatregelen het gewenste effect hebben op de oorzaak en de gevolgen. En houdt rekening met eventuele ongewenste neveneffecten van de maatregelen.
- Ken je eigen rol, taak en verantwoordelijkheden, maar ook de bevoegdheden van een ander.
- Wees je bewust dat je een speler bent in een groter landschap van crisisbeheersing.
Tot slot: wees gerust, er gaat altijd wel iets mis!
Kortom: bereid je daar maar op voor.
Dank voor al het enthousiasme in de workshops mede namens Eric.
Geef een reactie