In het nieuws: onderzoek naar Chemelot-brand (9-11-15)

Gisteravond 3 november werd ik op Twitter geattendeerd dat een onderzoek van Koen van Tankeren en mij in het nieuws was. Je hoort dan wel niet onze namen, maar de journalist wappert wel met ons rapport. Toch een beetje eer van ons werk.

schermafbeelding-2016-11-03-om-23-22-26

Zie hier het nieuwsbericht op L1: http://l1.bbvms.com/view/standaard/2715499.html

Vandaag, op 4 november, krijg ik ook een ander artikel onder ogen “Beter overleg na kritisch rapport over chemelot-brand”. Dit artikel noemt nadrukkelijk PBLQ. Goed om te horen dat het rapport wordt opgepakt voor verbetering!

Naschrift: op 12 november staat er in De Limburger ook een artikel. Het artikel is zeer kritisch geschreven, mede op basis van ons onderzoek. Ik citeer: “De Veiligheidsregio zal maanden later evalueren wat er goed ging – en vooral wat niet. Want er gaat héél veel mis die dag, blijkt uit het in juni 2016 verschenen rapport ‘Evaluatie crisisbeheersing GRIP 4 Chemelot’ van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zelf én een onderliggend – recent pas vrijgegeven – ‘Onderzoek bestuurlijke informatievoorziening’ van het externe onderzoeksbureau PBLQ.” Meer lezen kan via het online artikel op Blende (dus betalen). Ook op De Telegraaf is een reactie hierop te lezen.

En ja, daar volgt ook weer een politieke reactie op van GroenLinks. Zij wil orde op zaken bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. 

Naschrift nummer 2: op 1 december is er een incident op Chemelot waarbij het GRIP2 wordt. Het volgende staat in De Limburger een dag later: Vlak voordat Chemelot het in de media meldt, worden buurgemeenten op de hoogte gebracht van de binnengekomen meetresultaten. Zo ook burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. Eerder deze maand pleitte hij voor een convenant tussen de Veiligheidsregio’s met heldere afspraken over de aanpak van een crisis. „Vandaag was de communicatie een voorbeeld uit het boekje. Ik ben op de hoogte gesteld door de meldkamer in Maastricht en door de Veiligheidsregio Limburg Noord. Ik ben volledig geïnformeerd.” 

Naschrift nummer 3: In Dagblad de Limburger haalt burgemeester Hessels flink uit tegen de Veiligheidsregio Limburg Noord en gemeente Sittard Geleen. Hij heeft het niet openbare PBLQ-rapport niet ontvangen. Een verkorte versie van het artikel staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related post

Bloggen…

Ik heb dit jaar niet zo veel blogs online gezet. Dat wil niet zeggen dat ik geen blogs heb geschreven. Maar meer en meer vraag ik mij: voor wie doe ik het? Eigenlijk vooral voor mijzelf: om mijn[...]

Evaluatie Bestuurlijke informatievoorziening

Het onderzoek naar de bestuurlijke informatievoorziening rondom de incident bij Chemelot op 9 november 2015 is openbaar. Dit was het aanvankelijk niet. Het rapport is te vinden op de site van[...]

E-zine preparatie nafase

Ik heb al eerder een verslag geschreven van de workshop "Wees Voorbereid". Een workshop die ik samen met Eric Seugling heb gegeven op de Landelijke themadag preparatie nafase. Nu is er ook een[...]